Dierenmassage AlgemeenWaar is het goed voor?

De bijscholing zit er weer op en het heeft me enorm veel gebracht. inmiddels mag ik me zelfstandig instructeur hondenmassage bij Massage Hippique noemen en wordt het mogelijk ook in onze regio cursussen te volgen.

Masseren van (huis)dieren, waar is dat nou goed voor…IMG_2128-border
In ieder geval om (ongemerkt) opgelopen spierknopen weer zacht te maken.
Want heb je nooit het idee als je bijvoorbeeld je dier ziet springen of rollen: dat hij daar niets aan over houdt!

En dat zou zomaar wel het geval kunnen zijn. Dieren hebben niet de vaardigheid te beseffen dat een blessure weer hersteld is. Dus als het spiergeheugen niet opnieuw geprogrammeerd wordt in de juiste stand, zal het dier in onbalans blijven. Dan zal er onherroepelijk compensatie plaatsvinden. Want door de onbalans zal een andere spier(groep) meer/zwaarder belast gaan worden. En op de langere termijn zal hier naar alle waarschijnlijkheid een overbelasting ontstaan, waardoor opnieuw gecompenseerd gaat worden. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Hoe herken je spierproblemen? De meest voor de hand liggende mogelijkheid is een verandering van de manier van bewegen van je dier. Je ziet dat je dier bijvoorbeeld een poot niet of minder wil belasten. Maar ook scheef lopen of zelfs een zichtbaar verschil in bespiering komen regelmatig voor.

Behalve fysiek zichtbare kenmerken van spier-gerelateerde aandoeningen, kan dit zich dit ook in het gedrag uiten. Het dier kan ogenschijnlijk zomaar langdurig uit zijn hum zijn. Of op bepaalde gebieden op zijn lijf niet meer aangeraakt willen worden.  Maar ook het trekken van de huid bij aanraking kan duiden op verhoogde spierspanning.

Nieuwsgierig geworden? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!